Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του «Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων» (LHC)
English Version
 
"Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του «Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων» (LHC)"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2008
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΥΨΗΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ


Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του «Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων» (LHC)
στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN στη Γενεύη της Ελβετίας
ΕΚΕΦΕ «Δ» - ΕΕΣΦΥΕ
21.10.08
Κεντρικό Αμφιθέατρο ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και η «Ελληνική Εταιρία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών» (ΕΕΣΦΥΕ) σε συνεργασία με την «Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης» διοργανώνει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008 εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του «Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων» (LHC) στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Εγκατεστημένο στα Γαλλοελβετικά σύνορα, το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής Σωματιδίων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και αποτελεί μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες. Το βασικό αντικείμενο του CERN είναι η βασική έρευνα στον τομέα της φυσικής και πιο συγκεκριμένα της έσχατης δομής της ύλης. Ο νέος επιταχυντής LHC και οι τέσσερις ανιχνευτές σωματιδίων (ATLAS, CMS, ALICE, LHCb) είναι από τα πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Οι επιστήμονες αναμένουν να παρατηρήσουν (μέσω των ανιχνευτών) ένα νέο σωματίδιο (το λεγόμενο σωματίδιο higgs) το οποίο προβλέπεται ότι θα παραχθεί από τις συγκρούσεις των πρωτονίων που θα προκαλέσει ο LHC. Η παρατήρηση του σωματιδίου higgs θα ολοκληρώσει το Καθιερωμένο Πρότυπο των σωματιδίων. Ταυτόχρονα αναμένονται νέα στοιχεία που θα επιτρέψουν τον έλεγχο θεωριών που επεκτείνουν το Καθιερωμένο Πρότυπο δίνοντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που φτάνουν έως τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα είναι πεισμένη ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων στον LHC θα συμβάλλουν καθοριστικά στην διαμόρφωση του επιστημονικού και τεχνολογικού πολιτισμού της αυριανής κοινωνίας.

Η εκδήλωση στον «Δημόκριτο», που πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την αντίστοιχη τελετή που διοργανώνει το CERN, θα περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις για την έρευνα που συντελείται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, για τα πειράματα που θα ξεκινήσουν το 2009 καθώς και για την ελληνική συμμετοχή στα πειράματα αυτά. Τέλος, μέσω διαδικτύου, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση (στην μεγάλη οθόνη του αμφιθεάτρου του «Δημόκριτου») της τελετής στο CERN στην οποία θα παραστεί, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κος Κάρολος Παπούλιας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης (που θα γίνει στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Κέντρου, στην Αγ. Παρασκευή) είναι το ακόλουθο:

14:00 - 14:20 Χαιρετισμός από ΕΕΣΦΥΕ, Η Ελλάδα στο CERN
14:20 - 14:50 Χαιρετισμός από Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, Η Βασική Έρευνα στο CERN
14:50 - 15:30 Η Ελληνική συμμετοχή στα πειράματα του LHC
15:30 - 16:00 Διάλειμμα - Καφές
16:00 - 18:00 Παρακολούθηση της τελετής στο CERN

Για περισσότερες πληροφορίες:

καθ. Νίκος Τράκας, ΕΜΠ
ΕΕΣΦΥΕ
210-7723047
email: ntrac@central.ntua.gr

___________________________________________________________

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.

Η Ελληνική Εταιρία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών έχει μέλη όλους του Έλληνες επιστήμονες του τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών που εργάζονται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού.

Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης αποτελεί τμήμα της ΕΕΣΦΥΕ με κύριο σκοπό την διάδοση στο ευρύ κοινό της έρευνας που συντελείται στον τομέα της Φυσικής των σωματιδίων (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.physics.ntua.gr/POPPHYS).

Το Καθιερωμένο Πρότυπο είναι το θεωρητικό πλαίσιο που περιγράφει όλη τη σημερινή γνώση μας για τη δομή της ύλης και συμφωνεί πλήρως με τα αποτελέσματα όλων των σχετικών πειραμάτων της τελευταίας εικοσαετίας.


 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 16/10/2008
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004