Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ στο Ζάππειο Μέγαρο, 27.11. - 3.12.08
English Version
 
"Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ στο Ζάππειο Μέγαρο, 27.11. - 3.12.08"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2008
 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ
Ζάππειο Μέγαρο
27.11 - 3.12.08

 

To EΚΕΦΕ Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ «Δ») συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, από τις 27 Νοεμβρίου 2008 έως τις 3 Δεκεμβρίου 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν εκθέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στις νέες τεχνολογίες.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» θα παρουσιάσει διαδραστικά τα ακόλουθα ερευνητικά και τεχνολογικά θέματα:

- Αυτο-ιασόμενες μεταλλικές επιφάνειες

Σε αυτές ενσωματώνονται έξυπνες νανοσφαίρες οι οποίες είναι γεμάτες με αναστολείς που εκχυλίζουν την επιφάνεια του μετάλλου μετά από διέγερση όπως γρατζουνιές, σκουριά κλπ. και δημιουργείται μια νέα προστατευτική επιφάνεια. Οι νανοσφαίρες εκτός από την προστασία μεταλλικών επιφανειών στοχεύουν και στην θεραπεία καρκίνου και στον καθαρισμό του περιβάλλοντος.

- Αναλύσεις εντοπισμού αμιάντου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογέννεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα και καρκίνος του πνεύμονα), στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

- Παρασκευή ιστικών μοσχευμάτων ανθρώπινης προέλευσης

Η Τράπεζα ιστικών μοσχευμάτων του Δημόκριτου συλλέγει ιστούς ανθρώπινης προέλευσης, τους επεξεργάζεται και παράγει μοσχεύματα για ιατρική χρήση, τα οποία. χρησιμοποιούνται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια όλης της χώρας. Τα μοσχεύματα είναι οστικά, μεμβράνες, χόνδροι, τένοντες κλπ.

- Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Πολύτιμων Βιβλίων και Χειρογράφων

Ο Δημόκριτος έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, αναγνώρισης προτύπων και επεξεργασίας γλώσσας για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού πληροφοριακού συστήματος επεξεργασίας, αναγνώρισης και παροχής πρόσβασης στο περιεχόμενο των ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων.

Επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ το ΕΚΕΦΕ «Δ» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΕΚΕΦΕ «Δ»,στις 28 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 - 14:00.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ "Δ" και για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη μεταπτυχιακή τους εργασία ή/και τη διδακτορική τους διατριβή στο ΕΚΕΦΕ "Δ", σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επίσης οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις υποτροφίες που χορηγεί το ΕΚΕΦΕ "Δ" για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και σε μία από τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

- Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία
- Νέα Υλικά
- Νανο-Ηλεκτρονική Μικρο & Νανο-Τεχνολογία
- Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες
- Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων
- Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία
- Πολιτιστική Κληρονομιά 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 27/11/2008
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004