Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δ» ΜΕ ΤΟ Β' ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
English Version
 
"ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δ» ΜΕ ΤΟ Β' ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2008
 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δ»
ΜΕ ΤΟ
Β' ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο 27/11/2008 - 3/12/2008 από τη ΓΓΕΤ του ΥΠΑΝ, και του εορτασμού συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, έγινε φέτος η 3η τελετή βράβευσης εφευρετών.

Το Β' βραβείο απέσπασε ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δ» αποτελούμενη από τον καθ. Κώστα Ιατρού, τον Δρα Luc Swevers και την Δρα Ζαφειρούλα-Ηρώ Γεωργούση, για το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Γενετικά τροποποιημένες κυτταρικές σειρές λεπιδοπτέρων εντόμων που εκφράζουν υψηλά επίπεδα λειτουργικών οπιοειδών υποδοχέων θηλαστικών ως συστήματα ταχείας ανίχνευσης οπιοειδών αγωνιστών και ανταγωνιστών» (Δ.Ε. 1005105 με ημερομηνία κατάθεσης την 7η Οκτωβρίου του 2004).

Η εφεύρεση αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου κυτταρικού συστήματος ανάλυσης μειγμάτων φυσικών και συνθετικών πληθυσμών μορίων για την παρουσία ουσιών που μπορούν να προσδένονται σε οπιοειδείς υποδοχείς θηλαστικών και να ρυθμίζουν την ενεργότητά τους. Το σύστημα ανίχνευσης συνδυάζει κυτταρικές σειρές του μεταξοσκώληκα, γενετικά στοιχεία ενός ιού που προσβάλλει τον μεταξοσκώληκα και γονίδια θηλαστικών οργανισμών που κωδικοποιούν τους οπιοειδείς υποδοχείς, που ελέγχουν την αίσθηση του πόνου στον οργανισμό. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι γενετικά τροποποιημένα κύτταρα εντόμων που εκφράζουν τους συγκεκριμένους υποδοχείς και ένα σύστημα άμεσης ανίχνευσης της ενεργότητάς τους. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων ανιχνεύεται μέσω της παρακολούθησης μιας ενδοκυτταρικής σηματοδοτικής οδού απελευθέρωσης ενδοκυτταρικού ασβεστίου που μπορεί να ανιχνεύεται με αυτοματοποιημένες μεθόδους μέτρησης φθορισμού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ταχεία ανίχνευση και ποσοτικοποίηση της ενεργότητας νέων μορίων που προσδένονται σε οπιοειδείς υποδοχείς και λειτουργούν ως μιμητικά οπιοειδών αναλόγων.

Προβλέπεται ότι η χρήση των μετασχηματισμένων κυτταροσειρών θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μορίων-οδηγών, από τα οποία θα προκύψουν νέα φάρμακα για την καταπράυνση του έντονου πόνου που θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα υφιστάμενα φάρμακα και λιγότερες εθιστικές παρενέργειες.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» συγχαίρει την ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας και στα πλαίσια της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης του Κέντρου, ενθαρρύνει αντίστοιχες προσπάθειες.


 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 1/12/2008
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004