Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Ο «Δημόκριτος» στην ερευνητική κοινοπραξία ENAROMaTIC, μια νέα Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τον περιορισμό της ελονοσίας, της μάστιγας του Τρίτου Κόσμου από την οποία χάνεται ένα παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα
English Version
 
"Ο «Δημόκριτος» στην ερευνητική κοινοπραξία ENAROMaTIC, μια νέα Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τον περιορισμό της ελονοσίας, της μάστιγας του Τρίτου Κόσμου από την οποία χάνεται ένα παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2008
 

Ο «Δημόκριτος» στην ερευνητική κοινοπραξία ENAROMaTIC,
μια νέα Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τον περιορισμό της ελονοσίας, της μάστιγας του Τρίτου Κόσμου
από την οποία χάνεται ένα παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα

 


Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες από την ελονοσία. Για τη μάστιγα αυτή του Τρίτου Κόσμου, υπεύθυνο είναι ένα πρωτόζωο που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα θηλυκά κουνούπια που απομυζούν αίμα από τους ανθρώπους-ξενιστές τους.

Τα θηλυκά κουνούπια αντιλαμβάνονται την παρουσία των ανθρώπων-ξενιστών τους στο περιβάλλον μέσω της ανίχνευσης οσμών που εκπέμπονται από τους ξενιστές. Εξειδικευμένα βιολογικά μόρια στις κεραίες των κουνουπιών, τα κύρια όργανα αντίληψης των οσμών, ρυθμίζουν τον τρόπο που τα κουνούπια αντιλαμβάνονται τις οσμές στο περιβάλλον τους μέσα από μια σύνθετη διεργασία. Αν μπορέσουμε να διαταράξουμε αυτή τη διεργασία στα θηλυκά κουνούπια, αυτά θα χάσουν την ικανότητα να προσανατολίζονται οσφρητικά και να κατευθύνονται προς τους στόχους τους, οπότε θα αποτραπεί και η μετάδοση του παρασίτου της ελονοσίας στον άνθρωπο.

Σε μια νέα προσπάθεια για τον περιορισμό της ελονοσίας με νέες τεχνολογίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε πρόσφατα με 2.500.000 ευρώ την ερευνητική κοινοπραξία ENAROMaTIC (European Network for Advanced Research on Olfaction for Malaria Transmitting Insect Control), στην οποία συμμετέχουν 10 φορείς από 7 Ευρωπαϊκές χώρες, ένας φορέας από τις ΗΠΑ και ένας από χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Αποστολή του ερευνητικού προγράμματος ENAROMaTIC είναι ο περιορισμός της μετάδοσης της ελονοσίας μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση της ικανότητας των κουνουπιών να αντιλαμβάνονται οσμές ανθρώπινης προέλευσης στο περιβάλλον τους. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας Κώστα Ιατρού, Διευθυντή Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου «Μοριακής Γενετικής Εντόμων και Βιοτεχνολογίας» του Ινστιτούτου Βιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».

Στα πλαίσια του προγράμματος θα μελετηθεί ο τρόπος, με τον οποίο το κουνούπι Anopheles gambiae ανιχνεύει πτητικές ουσίες (οσμές) στο περιβάλλον του. Νέες ουσίες φυσικής και συνθετικής προέλευσης που θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμποδίζουν τη φυσιολογική οσφρητική λειτουργία των θηλυκών κουνουπιών στο εργαστήριο και θα είναι βιολογικά ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θα δοκιμαστούν σε επιλεγμένες περιοχές της Αφρικής, όπου ενδημεί το Anopheles gambiae και η ελονοσία, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους σε συνθήκες πεδίου.

Η ταυτοποίηση και χρήση αρκετών τέτοιων ουσιών τόσο σε ατομικό επίπεδο (δερματικές επαλείψεις, επαλείψεις σε κουνουπιέρες και περιορισμένους χώρους) όσο και σε συλλογικό (περιμετρικοί ψεκασμοί ή τοποθέτηση οσφρητικών παγίδων σε περιοχές που ενδημεί η ελονοσία) θα βοηθήσει αποφασιστικά στη μείωση της συχνότητας των τσιμπημάτων και της μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια-φορείς του παρασίτου. Επιπλέον, οι προσεγγίσεις, οι μεθοδολογίες και τα αποτελέσματα του προγράμματος ENAROMaTIC θα αποτελέσουν πρότυπα για αντίστοιχες προσπάθειες που θα στοχεύουν στον περιορισμό άλλων επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο από διαφορετικά είδη κουνουπιών και από άλλα έντομα.

Τίτλος: European Network for Advanced Research on Olfaction for Malaria Transmitting Insect Control

Ακρωνύμιο: ENAROMaTIC

Τίτλος Έργου Υπαγωγής στο 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαισίου: HEALTH-2007-2.3.2-9 Blocking the transmission of malaria: the mosquito vector target

Αριθμός Συμβολαίου: 222927

Οικονομική Συμβολή ΕΕ: 2.500.000 ευρώ

Διάρκεια: 48 μήνες

Ημερομηνία έναρξης: 01/12/2008

Συμμετέχοντες φορείς:

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», Ελλάδα (συντονιστής, επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος κοινοπραξίας)
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελλάδα
Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), Γαλλία
Πανεπιστήμιο Hohenheim, Γερμανία
Εταιρεία NEUROPROOF GMBH, Γερμανία
Πανεπιστήμιο Pisa, Ιταλία
Πανεπιστήμιο Firenze, Ιταλία
Κέντρο Ερευνών Rothamsted, Ηνωμένο Βασίλειο
Πανεπιστήμιο Neuchatel, Ελβετία
Κέντρο Βιολογικής Έρευνας της Ακαδημίας Επιστημών, Ουγγαρία
Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (NIMR), Νιγηρία
Εταιρεία Inscent, Inc., ΗΠΑ
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 10/12/2008
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004