Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ στο Ζάππειο Μέγαρο, 27.11. - 3.12.08
English Version
 
"Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ στο Ζάππειο Μέγαρο, 27.11. - 3.12.08"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2008
 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ
Ζάππειο Μέγαρο
27.11 - 3.12.08

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετείχε με επιτυχία για τέταρτη φορά στην έκθεση με τίτλο «Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας» (27.11. - 3.12.08 - Ζάππειο Μέγαρο) που διοργανώθηκε από την ΓΓΕΤ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα 2007-2013 (ΕΠΑΝ II)), το οποίο έχει σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων εξοικείωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε ερευνητικά και τεχνολογικά θέματα. Απώτερος στόχος είναι η κατανόηση του ρόλου της επιστήμης και τεχνολογίας από το ευρύ κοινό, οι θετικές επιδράσεις τους στην καθημερινή ζωή του πολίτη και κυρίως η επαφή των νέων με την επιστήμη και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν εκθέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στις νέες τεχνολογίες.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» παρουσίασε τις δραστηριότητες του στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, που πραγματοποιούνται στα 8 Ινστιτούτα του Κέντρου.

Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα εκθέματα:

- Αυτο-ιασόμενες μεταλλικές επιφάνειες


Σε αυτές ενσωματώνονται έξυπνες νανοσφαίρες οι οποίες είναι γεμάτες με αναστολείς που εκχυλίζουν την επιφάνεια του μετάλλου μετά από διέγερση όπως γρατζουνιές, σκουριά κλπ. και δημιουργείται μια νέα προστατευτική επιφάνεια. Οι νανοσφαίρες εκτός από την προστασία μεταλλικών επιφανειών στοχεύουν και στην θεραπεία καρκίνου και στον καθαρισμό του περιβάλλοντος.

- Αναλύσεις εντοπισμού αμιάντου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογέννεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα και καρκίνος του πνεύμονα), στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

- Παρασκευή ιστικών μοσχευμάτων ανθρώπινης προέλευσης


Η Τράπεζα ιστικών μοσχευμάτων του Δημόκριτου συλλέγει ιστούς ανθρώπινης προέλευσης, τους επεξεργάζεται και παράγει μοσχεύματα για ιατρική χρήση, τα οποία. χρησιμοποιούνται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια όλης της χώρας. Τα μοσχεύματα είναι οστικά, μεμβράνες, χόνδροι, τένοντες κλπ.

- Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Πολύτιμων Βιβλίων και Χειρογράφων

Ο Δημόκριτος έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, αναγνώρισης προτύπων και επεξεργασίας γλώσσας για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού πληροφοριακού συστήματος επεξεργασίας, αναγνώρισης και παροχής πρόσβασης στο περιεχόμενο των ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων.

Επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ το ΕΚΕΦΕ «Δ» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΕΚΕΦΕ «Δ»,στις 28 Νοεμβρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ "Δ" και για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη μεταπτυχιακή τους εργασία ή/και τη διδακτορική τους διατριβή στο ΕΚΕΦΕ "Δ", σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επίσης οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις υποτροφίες που χορηγεί το ΕΚΕΦΕ "Δ" για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στις εγκαταστάσεις του Κέντρου σε μία από τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

- Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία
- Νέα Υλικά
- Νανο-Ηλεκτρονική Μικρο & Νανο-Τεχνολογία
- Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες
- Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων
- Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία
- Πολιτιστική Κληρονομιά


Φωτογραφίες από το Φεστιβάλ Επιστήμης της ΓΓΕΤ (κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις μεγενθύνετε)

   

 

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 11/12/2008
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004