Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΣΥΝΕΔΡΙΟ TECHNART 2009, Αθήνα 27-30 Απριλίου 2009, ΕΚΕΦΕ «Δ» - ΙΤΕ
English Version
 
"ΣΥΝΕΔΡΙΟ TECHNART 2009, Αθήνα 27-30 Απριλίου 2009, ΕΚΕΦΕ «Δ» - ΙΤΕ"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 30 Απριλίου 2009
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ TECHNART 2009
Αθήνα 27-30 Απριλίου 2009
ΕΚΕΦΕ «Δ» - ΙΤΕ

 

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο TECHNART 2009 με θέμα τις εφαρμογές σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης υλικών στο πεδίο της πολιτισμικής κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (27 ως 30 Απριλίου) στο αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασ.. Κωνσταντίνου 48).

Το TECHNART 2009 διοργανώθηκε από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, δύο ερευνητικά κέντρα με σημαντική δραστηριότητα στην ανάπτυξη και προώθηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών με εφαρμογή στον τομέα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να προβάλει πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα και τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση υλικών σε αρχαιολογικά αντικείμενα, έργα τέχνης και ιστορικά μνημεία συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο έργο των αρχαιολόγων, ιστορικών και συντηρητών για τη μελέτη και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στα πλαίσια του TECHNART 2009, επιστήμονες από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια όλου του κόσμου ανέπτυξαν τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς αναλυτικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας και συζήτησαν τις προοπτικές εφαρμογής τους. Παράλληλα παρουσίασαν και αποτελέσματα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων ενδεικτικά:

- μελέτες σχετικές με την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου (καθ. Guy. Demortier, Βέλγιο).
- προσδιορισμός χρωστικών σε ιστορικά χειρόγραφα και αρχαίες τοιχογραφίες (καθ. Robin Clark, UCL, Λονδίνο).
- μελέτες με πρωτοποριακές απεικονιστικές τεχνικές νετρονίων, μπρούτζινων γλυπτών της αναγέννησης (Dr. Robert Van Langh, Reijksmuseum, Αμστερνταμ)
- πρόσφατα αποτελέσματα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Gioconda με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικών και φασματοσκοπικών τεχνικών (Prof. Mady Elias, Παρίσι).
- Έρευνες με βάση μεθόδους ακτίνων Χ στα πλαίσια της μελέτης γνησιότητας έργων του Van Gogh (καθ. Koen Janssens, Πανεπ. Αμβέρσας, Βέλγιο)
- Μελέτη των χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας (Qumran) (Dr. Ina Rabin, και καθ, Β. Κanngiesser, Berlin)


Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του TECHNART 2009

Ανδρέας Καρύδας (Ινστ. Πυρηνικής Φυσικής - ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», 6973620307)
Δημήτριος Αγγλος (Ινστ. Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, 6937748630)

Ιστοσελίδα συνεδρίου: http://www.inp.demokritos.gr/~technart2009/
Συνημμένα: Συνοπτικό πρόγραμμα συνεδρίου

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 30/4/2009
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004