Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Δελτίο Τύπου για την Πρώτη Μέρα του 4ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"
English Version
 
"Δελτίο Τύπου για την Πρώτη Μέρα του 4ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ""
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 26 Ιουνίου 2009
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την πρώτη μέρα του
4ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Η εναρκτήρια ημέρα του 4ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκρίτου (Αγία Παρασκευή) ολοκληρώθηκε χτες, 24-6-09, προσεγγίζοντας με πολυπολιτισμικές και ενδιαφέρουσες φωνές την θεματική ενότητα της ημέρας που αφορούσε Το σύστημα αξιών του Ανθρώπου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δημοκρίτου και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Συνεδρίου, κ. Δημήτρης Νιάρχος ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη επικοινωνίας της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας -αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης- με το έργο των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων και Φιλοσόφων.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης ανέδειξε το ρόλο της Ιδεολογίας των Κοινωνικών κινημάτων στην πορεία και εξέλιξη του Δυτικού Κόσμου.

Στη συνέχεια, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι πρωτεύον ζήτημα στην σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα είναι να εξασφαλιστεί η ζωή των Λαών με δεδομένο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα εθνικά δίκαια μέσα από ένα δυναμικό σύμπλεγμα Διεθνών Σχέσεων. Κατέληξε δε με την διαπίστωση, ότι το κυπριακό ζήτημα είναι ένα μικρό δείγμα του παγκόσμιου προβλήματος.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία και οι εισηγήσεις των διπλωματών και επιστημόνων από την Βενεζουέλα, με επικεφαλής τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Ροδρίγκο Οσβάλδο Τσάβες Σαμούδιο.

Ο πρέσβης αρχικά μετέφερε τον χαιρετισμό, στο Συνέδριο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, του προέδρου Ούγο Τσάβες, που έκτακτες δραστηριότητες δεν του επέτρεψαν να παραστεί όπως είχε προγραμματιστεί, και συνέχισε αναπτύσσοντας το θέμα της προσβολής της αξιοπρέπειας των ανθρώπων μέσα από την βίαιη καταστροφή του πολιτισμού των αυτοχθόνων λαών της Λατινικής Αμερικής. Κατέληξε δε τονίζοντας το επίτευγμα της ισορροπημένης ανάπτυξης της πολυπολιτισμικής και πολυφυλετικής κοινωνίας της Βενεζουέλας μέσα από την διαδικασία της αυτοοργάνωσης.

Μεταξύ των εισηγήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν:

- του βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη, που αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο και την βαρύτητα που αποκτούν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλο της αποκέντρωσης αλλά και την ευθύνη των κοινοτικών αρχόντων

- και του εκπροσώπου των Ελλήνων Σοσιαλιστών και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου που με πρόσφατη την εμπειρία των τελευταίων ευρωεκλογών τόνισε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στην Σοσιαλιστική ανάπτυξη των σύγχρονων Κοινωνιών.

Η 1η ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση των πρωτότυπων έργων της εικαστικού-σκηνογράφου Ειρήνης Παγώνη, Σύγχρονη Πολιτική Σημειολογία I και II στην Guernica του Πάμπλο Πικάσο, που από χτες εκτίθενται στο χώρο του Δημοκρίτου και αποτελούν την απτή και αισθητικά άρτια εισήγηση της εικαστικού σχετικά με τα θέματα που αναδεικνύει αυτό το Συνέδριο.

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 26/6/2009
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004