Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009, 6-17 Ιουλίου
English Version
 
"ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009, 6-17 Ιουλίου"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 02 Ιουλίου 2009
 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009
6-17 Ιουλίου

 

Ανοίγει τις πύλες του το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου να φιλοξενήσει περισσότερους από 250 φοιτητές και πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου 2009 που ξεκινά τις εργασίες του την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009.

Στην έναρξη του Θερινού Σχολείου (Δευτέρα 6/7 και ώρα 10:00), που θα γίνει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στην Αγία Παρασκευή, θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Φ. Τσαλίδης και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Β. Γιαννακόπουλος.

Στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" από τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ "Δ", Δρ. Δ. Νιάρχο. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του Θερινού Σχολείου με τίτλο «Spin polarization: from the EPR paradox to coupling and Giant Magnetoresistance in layered magnetic structures» η οποία θα δοθεί από το Καθ. P. Grunberg (Nobel Prize in Physics 2007). Στην συνέχεια θα μιλήσει ο Δ. Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, με τίτλο «Ο Aνθρωπος και το Σύμπαν: Ένα ταξίδι χωρίς τέλος». Τέλος θα μιλήσει ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Δρ. Χ. Τσάμης, για τον θεσμό του Θ.Σ.

Στα πλαίσια του θεσμού του Θερινού Σχολείου, που αποτελεί ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα, στην παραγωγή της νέας γνώσης και την μεταφορά τεχνογνωσίας υψηλής εξειδίκευσης, σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα δώσουν διαλέξεις και οι διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες Καθ. Δ. Νανόπουλος (Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος ΕΣΕΤ), ο Καθ. Ι. Ηλιόπουλος (Mέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών), ο Καθ. Γ. Χατζηπαναγής, (Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Delaware University), Prof. E. G. Van Meir (Emory University, School of Medicine) και άλλοι.

Με τις διαλέξεις τους, οι διακεκριμένοι επιστήμονες θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στο ΘΣ στις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με εντυπωσιακές αναφορές στην έρευνα που διεξάγεται τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο στις παρακάτω θεματικές περιοχές:

- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Προηγμένα Υλικά και Νανοτεχνολογία
- Επιστήμες Ζωής και Βιοτεχνολογία
- Περιβάλλον - Ενέργεια - Ασφάλεια
- Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες - Μικροηλεκτρονική

Οι διαλέξεις του θερινού Σχολείου που θα πραγματοποιηθούν είναι εντεταγμένες σε:

- Ένα Γενικό Κύκλο, όπου θα παρουσιαστούν γενικά και τα γνωστικά πεδία δραστηριότητας του "Δ" με τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις σε κάθε πεδίο
- Τρεις παράλληλους Ειδικούς Κύκλους, όπου θα παρουσιαστούν πιο εξειδικευμένα θέματα.

Στα πλαίσια του Σχολείου θα πραγματοποιηθούν επίσης οι παρακάτω Ημερίδες:

- Μεταπτυχιακές Σπουδές
- Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Παράλληλα με τις διαλέξεις οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου θα ξεναγηθούν στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Σχετικά link για τον Prof. P. Grunberg (Nobel Prize in Physics 2007):

http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2007/grunberg-lecture.html
http://de.wikipedia.org/wiki/Peter_Gr%C3%BCnberg
http://www.chemie.de/news/e/71542/
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1351350/Peter-Grunberg

Πληροφορίες :
Γραφείο Εκπαίδευσης
κα Ι. Αποστόλου, κα Ι. Κουτσουρά
Τηλ: 210 650 3055, Fax: 210 651 0384, e-mail
: info@edu.demokritos.gr

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 2/7/2009
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004