Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009, 6-17 Ιουλίου
English Version
 
"ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009, 6-17 Ιουλίου"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2009
 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009
6-17 Ιουλίου

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο 2009, που διοργάνωσε το ΕΚΕΦΕ «Δ», από 6 έως 17 Ιουλίου. Ο θεσμός του Θ.Σ., που τυγχάνει της ευρείας αποδοχής της φοιτητικής κοινότητας, αποτελεί μία από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πλαισιώνουν τον κύριο κορμό των δραστηριοτήτων του Κέντρου, οι οποίες είναι η παραγωγή νέας γνώσης, η διεύρυνση της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων που απαιτούν τεχνογνωσία υψηλής εξειδίκευσης. Oi αιτήσεις συμμετοχής για το Θ.Σ 2009 ξεπέρασαν τις πεντακόσιες.

Την εναρκτήρια ομιλία του Θερινού Σχολείου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα φοιτητές και πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, έδωσε ο βραβευμένος με το Nobel Φυσικής (2007) Καθ. Peter Grunberg, κατόπιν προσκλήσεως του Δ/ντή και Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δ», Δρ. Δ. Νιάρχου. Στην ομιλία του, στο κατάμεστο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δ», ο διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας, ο οποίος παραβρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, ταξίδεψε τους συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου στο μαγικό κόσμο της νανοδομημένων μαγνητικών υλικών, στις δυνατότητες που παρέχουν αλλά και στις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται με την αξιοποίηση νέων φυσικών φαινομένων σε καινοτόμα τεχνολογικά προιόντα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Θ.Σ πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός διαλέξεων σε όλες τις θεματικές περιοχές που καλύπτει το Θ.Σ και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες εξελίξεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Στις διαλέξεις του Θερινού Σχολείου συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα ή Πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού και από την επιστημονική κοινότητα του ΕΚΕΦΕ ''Δ''.

Από τις διαλέξεις του Θερινού Σχολείου ξεχώρισαν οι ομιλίες των διεθνούς φήμης Ελλήνων φυσικών, Καθ. Ι. Ηλιόπουλου, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Καθ. Δ. Νανόπουλου, μέλους της Ελληνικής Ακαδημίας Επιστημών και πρόεδρο του ΕΣΕΤ, και του Καθ. Γ. Χατζηπαναγή, Προέδρου του Τμήματος Φυσικής του Παν. Delaware, του Prof. E. G. Van Meir (Emory University, School of Medicine), του Prof. D. Bahnemann (Leibniz Universitat), του Dr V. Fthenakis (Brookhaven National Laboratory), του Δ. Σιμόπουλου (Δ/ντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου).

Με τις διαλέξεις τους, οι διακεκριμένοι επιστήμονες μύησαν τους συμμετέχοντες στο ΘΣ στις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον διαθεματικό τρόπο προσέγγισης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των ερευνητικών προκλήσεων του 21ου αιώνα, με εντυπωσιακές αναφορές στην έρευνα που διεξάγεται τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο σε μία σειρά από θεματικές περιοχές:

- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Προηγμένα Υλικά και Νανοτεχνολογία
- Επιστήμες Ζωής και Βιοτεχνολογία
- Περιβάλλον - Ενέργεια - Ασφάλεια
- Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες - Μικροηλεκτρονική

Αυτή η πολυθεματική προσέγγιση βρίσκεται στον πυρήνα της ερευνητικής προσπάθειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του μεγαλύτερου, πολυκλαδικού Ερευνητικού Κέντρου της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής, Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Πυρηνικής Τεχνολογίας.

Παράλληλα με τις διαλέξεις οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου ξεναγήθηκαν στις εργαστηριακές υποδομές του Κέντρου, μερικές από τις οποίες είναι υποδομές Εθνικής Εμβέλειας, μοναδικές στο Ελληνικό Χώρο.

Πληροφορίες:

Γραφείο Εκπαίδευσης
κα Ι. Αποστόλου, κα Ι. Κουτσουρά
Τηλ: 210 650 3055,
Fax: 210 651 0384,
e-mail: info@edu.demokritos.gr
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210 - 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
Πατριάρχου Γρηγρορίου & Νεαπόλεως
Αγ. Παρασκευή
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 3/8/2009
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004