Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Απονομή Πανευρωπαϊκού Βραβείου "Καρτέσιος" 2005 ( Descartes)
English Version
 
"Απονομή Πανευρωπαϊκού Βραβείου "Καρτέσιος" 2005 ( Descartes)"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2005
 
 
Απονομή Πανευρωπαϊκού Βραβείου "Καρτέσιος" 2005 ( Descartes) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Eκλαϊκευση της Επιστήμης,
Βρυξέλλες 2 Δεκεμβρίου 2005

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ερευνα Janez Potocnik, παρέδωσε στην τελετή που διοργανώθηκε στη Royal Society του Λονδίνου, τα φετινά πολύτιμα Βραβεία Descartes σε πανευρωπαϊκές επιστημονικές ομάδες οι οποίες ολοκλήρωσαν εξαιρετικές συν-εργασίες στους τομείς της γενετικής, των κλιματολογικών αλλαγών, της αστρονομίας, των κοινωνικών επιστημών και των νέων υλικών, όπως επίσης και για την εκλαϊκευση της επιστήμης.

Το βραβείο Descartes για την Έρευνα, αξίας 1εκατ. Ευρώ, μοιράστηκε εφέτος ανάμεσα σε 5 πανευρωπαϊκές ομάδες (laureates). Επίσης βραβεία του ύψους των 30.000 ευρώ παραδόθηκαν για πρώτη φορά στους δεύτερους (finalist). Στην συνέχεια απένειμαν το Βραβείο Descartes (250.000 ευρώ) για την εκλαϊκευση της επιστήμης, σε πέντε εξαιρετικούς επιστήμονες για την επιτυχημένη προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού για την επιστήμη και την τεχνολογία στην Ευρώπη. Οι ακόλουθοι πέντε φιναλίστ έλαβαν και αυτοί με την σειρά τους ο καθένας ένα βραβείο των 5.000 ευρώ.

Την ευθύνη της επιλογής για το Βραβείο της Έρευνας είχε ο επικεφαλής και συντονιστής της πανευρωπαϊκής επιτροπής προσωπικοτήτων της επιστήμης και της βιομηχανίας, Dr Εne Ergma (Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας των Επιστημών της Εσθονίας και Πρόεδρος της Βουλής της Εσθονίας). Επιλέχθηκαν πέντε πρωτεύοντα και πέντε δευτερεύοντα (finalists) βραβεία έρευνας ανάμεσα σε 85 υποψήφιους, καθώς και αντίστοιχα πέντε πρώτα και πέντε δεύτερα βραβεία εκλαϊκευσης της επιστήμης (Descartes Communication Prize) Οι ομάδες οι οποίες έλαβαν το βραβείο έρευνας είναι οι παρακάτω :
  • Η ομάδα Exel, για την έρευνα σε νέα μετα-υλικά με ενδιαφέρουσες οπτικές ιδιότηες (Left-Handed Materials) με συντονιστή τον Καθ. Κ. Σούκουλη από το ΙΤΕ
  • Η ομάδα Ceca για τις επιστημονικές τους μελέτες που αφορούν τις κλιματολογικές και περιβαλλοντολογικές τους αλλαγές στην Ανταρκτική
  • Η ομάδα Pulse προέβαλλε την σημασία της συνεργατικής ευρωπαϊκής έρευνας στην ανακάλυψη των παλλόμενων ραδιοπηγών (pulsars) και την επίδραση στην μοντέρνα φυσική (Συμμετοχή του καθ. Ι Σειραδάκη από το ΑΠΘ)
  • Η ομάδα ESS (έρευνα στην Europe sociale) .για τις καινοτομικές ιδέες στη διαμόρφωση και επικύρωση μια κοινής διακρατικής μεθοδολογίας στις κοινωνικές έρευενες.
  • Η ομάδα Euro pid για τις ερευνητικές τους εργασίες και μελέτες σε πάνω από 130 σπάνιες γενετικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Ένα από τα δευτερεύοντα βραβεία δόθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HIDEMAR με συντονιστή το Δρ.D. Fiorani (CNR-Rome) και μέλη από την Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Λιχνενστάιν και Ελλάδα. Η ελληνική συμμετοχή ήταν από το ΙΕΥ του ΕΚΕΦΕ "Δ" με συντονιστή το Δρ. Δ. Νιάρχο, Δ/ντή και Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ "Δ" και μέλη ερευνητές, μεταδιδακτορικούς και φοιτητές του Ινστιτούτου και σε συνεργασία με τον καθ. Γ. Χατζηπαναγή από το Πανεπιστήμιο του Delaware, USA. Η βράβευση αφορούσε την ανάπτυξη νέων μαγνητικών υλικών, διαστάσεων μερικών νανομέτρων, είτε με χημικές μεθόδους και αυτοσυναρμολόγηση (self-assembly) είτε σε μορφή λεπτών υμενίων και νανο-εγχάραξη (nanolithography), με σκοπό τη χρήση τους σαν νέα υλικά για την επόμενη γενιά σκληρών μαγνητικών δίσκων με πυκνότητες μεγαλύτερες από 200 Gbits/in2.

Είναι η πρώτη φορά που τρείς ελληνικές ομάδες βραβεύονται με τα βραβεία Descartes, κάτι που προξένησε το ενδιαφέρον του επιτρόπου κ. J. Potocnic, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής στον Δρ. Δ. Νιάρχο "I see that Greece did it again, to be at the top of EU".

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 29/12/2005
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004