Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σε ενδιαφέρουσα έρευνα για τον σχηματισμό των μυών
English Version
 
"Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σε ενδιαφέρουσα έρευνα για τον σχηματισμό των μυών"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2006
 
Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σε ενδιαφέρουσα έρευνα για τον σχηματισμό των μυών
 
Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στο Αμβούργο, το Iνστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το King's College στο Λονδίνο παρουσίασαν πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη για τη δομή της μεγαλύτερης πρωτεΐνης, της Τιτίνη (Titin), η οποία είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από μία μέση πρωτεΐνη του ανθρωπίνου σώματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" (V.439, p.229, 2006) και προσδίδουν νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση πολλών καρδιοπαθειών και μυασθενειών.


"Μαζί με την Ακτίνη και τη Μυοσίνη, η Τιτίνη παίζει κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των μυών. Η γιγαντιαία αυτή πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από περίπου 38 000 αμινοξέα, συμβάλει στo σχηματισμό, στη σταθερότητα και ελαστικότητα των μυών", αναφέρουν οι ερευνητές. Η παρούσα εργασία είναι μέρος μιας συστηματικής έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη ήδη 10 χρόνια από τις ομάδες του Δρς M. Wilmanns και των συνεργατών του και δίνει σαφείς απαντήσεις στον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν οι μυϊκές πρωτεΐνες. Στη δημοσίευση παρουσιάζεται επίσης πώς συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις αποσταθεροποιούν την Τιτίνη προκαλώντας σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες και μυασθένειες των άκρων.


Η έρευνα επικεντρώθηκε στο τελικό κομμάτι της Τιτίνης το οποίο μέσω μίας μικρής πρωτεΐνης της Τελετονίνης αγκιστρώνεται και σταθεροποιείται στα καρδιακά και μυϊκά κύτταρα μέσω μίας πολύπλοκης και αξιοπερίεργης αρχιτεκτονικής διάταξης. Ο προσδιορισμό της μοριακής δομής του πρωτεϊνικού συμπλόκου Τιτίνης/ Τελετονίνης έγινε από την ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτου (Δρ Νίκο Πινότση, πρώην υπότροφο του Δημοκρίτου και νυν μεταδιδακρορικό συνεργάτη στο EMBL, και Ε. Μαυρίδου) σε συνεργασία με την ομάδα του EMBL στο Αμβούργο με κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ υψηλής ενεργείας στις εγκαταστάσεις του γερμανικού συγχρότρου DESY στο Αμβούργο. Κρύσταλλοι πρωτεϊνών, DNA κλπ., των οποίων το μέγεθος συνήθως δεν ξεπερνά το 0.1 cm ανά διάσταση, μπορούν κατά την έκθεση τους σε ακτίνες-Χ να δώσουν πληροφορίες για την λεπτομερή τρισδιάστατη δομή των, πράγμα που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της λειτουργίας των.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δομή του συμπλόκου θα αποτελέσει τη βάση για εκατοντάδες μελλοντικές μελέτες οι οποίες πιθανότατα να μας εκπλήξουν. Η εργασία αυτή είναι ένα άριστο παράδειγμα για το πώς η σύγχρονη βιολογία συνδυάζοντας δομική βιολογία και κυτταρική βιοφυσική μας παρέχει τρόπους να κατανοήσουμε γιατί κάποιες μεταλλάξεις της Τιτίνης σχετίζονται με ασθένειες.
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Institute of Physical Chemistry NCSR "Demokritos"
Irene M. Mavridis
Tel. +30 210 6503 793 or +30 210 6503617
Fax +30 210 6511 766
mavridi@chem.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 20/1/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004