Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Ολοκληρωμένα Συστήματα Παροχής Υψηλής Ποιότητας Τηλεϊατρικών Υπηρεσιών Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
English Version
 
"Ολοκληρωμένα Συστήματα Παροχής Υψηλής Ποιότητας Τηλεϊατρικών Υπηρεσιών Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2006
 
Ολοκληρωμένα Συστήματα Παροχής Υψηλής Ποιότητας Τηλεϊατρικών Υπηρεσιών
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Μετά από πρόσκληση του ΕΚΕΦΕ "Δ" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006 επίσκεψη βουλευτών στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ". Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων συνάντηση στη Δ/ση Τεχνολογικών Εφαρμογών στην οποία έλαβαν μέρος: η Βουλευτής Ν. Κυκλαδων Αριάδνη Μπινοπούλου-Μανούσου, ο Δρ. Δ. Νιάρχος, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δ" και ο Δρ. Μηχ. Κ. Μακρόπουλος ως Επιστημονικό Υπεύθυνο Ερευνητικών Προγραμμάτων.


Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση ολοκληρωμένων συστημάτων για παροχή υψηλής ποιότητας τηλεϊατρικών υπηρεσιών προς απομακρυσμένες περιοχές και πλοία που αναπτύχθηκαν στο ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" στα πλαίσια διευρωπαϊκών συνεργασιών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης των συστημάτων αυτών για κάλυψη αναγκών του πληθυσμού των Κυκλάδων, καθώς και των επιβατών της Ακτοπλοΐας.

Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια η Δ.Τ.Ε στα πλαίσια Ευρωπαϊκών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και λειτουργία δικτύων ευρείας ζώνης και ειδικά δορυφορικών και επίγειων σταθερών ενσύρματων ασύρματων δικτύων σε πλήρη διαλειτουργικότητα, αλλά και ειδικών συστημάτων ως βάση υψηλής ποιότητας τηλεϊατρικών υπηρεσιών. Η Δ.Τ.Ε έχει εγκαταστήσει και λειτουργήσει με απόλυτη επιτυχία, τρεις δορυφορικούς σταθμούς στην Ελλάδα (Αθήνα-Σάμος-Καστελόριζο), έχει υλοποιήσει το Δίκτυο για παροχή τηλεϊατρικών υπηρεσιών σε πλοία και έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη και δοκιμή συστημάτων τηλεϊατρικής, αλλά και ηλεκτρονικής μάθησης. Πρόσφατα, εγκαταστάθηκε, επιπλέον, ένα ευρύτερο ευρυζωνικό Δορυφορικό/επίγειο Δίκτυο με εγκατάσταση Δορυφορικών Σταθμών στην Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τουρκία, Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα για εφαρμογές τηλεϊατρικής και τηλεκπαίδευσης στον Ιατρικό Τομέα. Στόχος: Η δημιουργία ενός "Εικονικού Ευρωμεσογειακού Νοσοκομείου".

Η Δ/ση Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ "Δ" έχει συνεργαστεί με οίκους και Οργανισμούς που ηγούνται των τομέων τους παγκόσμια, όπως ο Ευρωπαϊκός Δορυφορικός Οργανισμός "Eutelsat" και με πολλά Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, αλλά και με το Νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ" και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, επιτυγχάνοντας τη διασφάλιση της ποιότητας: των Δικτύων, των συστημάτων, των συγκεκριμένων ιατρικών μηχανημάτων για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά και το ιατρικό απόρρητο κατά τη μετάδοση των δεδομένων των ασθενών.


Ο Δρ. Μηχ. Κ. Μακρόπουλος παρουσίασε τα προηγμένα αυτά συστήματα, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη και την εφαρμογή τηλεϊατρικών υπηρεσιών, καθώς και τη μείωση των σχετικών δαπανών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η εφαρμογή τηλεϊατρικών υπηρεσιών θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιδιαίτερη παροχή προς τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων, αλλά και προς τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στα πλοία με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις για τους ασθενείς, την οικονομία, αλλά και τον Τουρισμό.

Τονίζεται ιδιαίτερα - με βάση τα επίσημα στοιχεία - ότι κατά έτος διενεργούνται περίπου 3.000 αεροδιακομιδές κυρίως από τα ελληνικά νησιά προς κεντρικά νοσοκομεία. Το κόστος μιας αεροδιακομιδής ανέρχεται σε περίπου 5.000 Euro. Το ετήσιο, δηλαδή, κόστος ανέρχεται σε περίπου 15 εκ Euro. Κυρίως από τις Κυκλάδες με βάση τα στοιχεία ΔΙΠΕ για το 2003 διενεργούνται 2181 διακομιδές και 400 αεροδιακομιδές ασθενών. Το κόστος είναι μεγάλο. Έχει διαπιστωθεί, ότι περίπου το 30% των ασθενών δεν χρειάζονται διακομιδή.

Εφαρμόζοντας τις τηλεϊατρικές υπηρεσίες ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν θα χρειαστεί διακομιδή, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων.

Ακόμη σπουδαιότερο όμως θέμα είναι το αίσθημα της ασφάλειας και της μη εγκατάλειψης που παρέχεται προς τους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών.

Τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων παρέχουν υπηρεσίες σε 441.000 τακτικά περιστατικά και σε 137.000 έκτακτα περιστατικά.

Είναι σαφές, ότι η παροχή τηλεϊατρικών υπηρεσιών από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας, διότι ο κάθε τουρίστας (παιδιά, ηλικιωμένα άτομα) θα μπορεί να έχει σε περίπτωση ανάγκης τουλάχιστον υψηλού επιπέδου διάγνωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι τηλεϊατρικές υπηρεσίες προς τους επιβάτες των πλοίων αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοπορεία και προσφέρεται ειδικά για την Ελλάδα. Τα οφέλη είναι προφανή: ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, εξοικονόμηση κόστους (διακομιδή με ελικόπτερα, αλλαγή πορείας πλοίου, καθυστερήσεις, κλπ.).


Συνοπτικά τα οφέλη από την παροχή Τηλεϊατρικών Υπηρεσιών
Η Τηλεϊατρική συμβάλλει:

  • στην οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.
  • στην οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα στην ανάπτυξη του τουρισμού.
  • στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
  • στην προαγωγή της υγιεινής & ασφάλειας εργασίας
  • στην εξοικονόμηση πόρων.

Τι πρέπει να γίνει?
  1. Η επίσπευση της δικτυακής σύνδεσης με υψηλές ταχύτητες των Κέντρων Υγείας, κυρίως των Κυκλάδων,
  2. Η ανάγκη αναγνώρισης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των τηλεϊατρικών υπηρεσιών ως ιατρικές πράξεις,
  3. Η παροχή δυνατότητας ενσωμάτωσης στο εισιτήριο των πλοίων ενός ελάχιστου κόστους για την κάλυψη του κόστους παροχής τηλεϊατρικών υπηρεσιών, όταν αυτό χρειαστεί.

Το ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" ευρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας Τεχνοβλαστού (Spin - off), η οποία θα διαθέτει όλα τα συστήματα και θα παρέχει σε στενή συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία τηλεϊατρικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες η-μάθησης.
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τηλ.: 210 65 11 020, 210 650 3062

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 23/1/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004