Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Έλεγχος διοξινών στα τρόφιμα
English Version
 
"Έλεγχος διοξινών στα τρόφιμα"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2006
 
 
   
Έλεγχος διοξινών στα τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την ασφάλεια του Έλληνα καταναλωτή, από το 2002 μέχρι σήμερα διενεργεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» πολυετές πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) στα τρόφιμα, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής προέλευσης. Ο έλεγχος αφορά κυρίως τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας και προϊόντα του, γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, ιχθυηρά καθώς και παιδικές τροφές, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά. Όλα τα δείγματα που εξετάσθηκαν βρέθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία (Καν. 2375/2001) και μάλιστα η περιεκτικότητα των διοξινών στα ελληνικής προέλευσης τρόφιμα ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια και από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετικά με το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών από Βέλγιο, ο ΕΦΕΤ ενημερώνεται σε συνεχή βάση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας. Με επιστολή του δε, έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία για την πιθανή μόλυνση τροφίμων με διοξίνες από τις κτηνοτροφικές μονάδες των παραπάνω χωρών που χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες ζωοτροφές. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, ο ΕΦΕΤ θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των καταναλωτών.

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα για τη δημόσια υγεία.

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31/1/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004