Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
English Version
 
"ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006
 
ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
 
Όλοι έχουμε δει στην τηλεόραση πως τα διαστημόπλοια που επιστρέφουν στην γη από το διάστημα, μοιάζουν σαν να φλέγονται από την τεράστια θερμότητα που παράγεται λόγω της τριβής του σκάφους με την ατμόσφαιρα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Για να προστατευτεί το σκάφος χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά πλακίδια τα οποία όμως είναι εύθραυστα. Αυτός ήταν και ο βασικός παράγοντας καταστροφής του διαστημοπλοίου Columbia τον Ιανουάριο 2003 με την τραγική κατάληξη των 7 αστροναυτών. Μερικά από τα πλακίδια είχαν ραγίσει κατά την απογείωση, με το αποτέλεσμα, κατά την προσγείωση, καυτά αέρια να εισχωρήσουν και να φτάσουν στο μεταλλικό κέλυφος προξενώντας μερική τήξη του κελύφους που οδήγησε σε έκρηξη και καταστροφή του διαστημοπλοίου.

Ένα από τα πλέον υποσχόμενα συστήματα νέας γενιάς για προστασία διαστημοπλοίων είναι το «Υβριδικό Θερμο-Προστατευτικό Σύστημα» (Hybrid Thermal Protection System ή "Hybrid-TPS") που αναπτύσσεται στο Εργαστήριο Προηγμένων Κεραμικών του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με την ESA και εταιρείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών και η συνεργάτιδά του Δρ. Γκαλίνα Ξανθοπούλου, εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσουν ειδικά πυρίμαχα θερμομονωτικά προηγμένα κεραμικά υλικά με την μέθοδο της ελεγχόμενης καύσης (μέθοδος «SHS») για εφαρμογές σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα οποία έχουν προστατευτεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και παρουσίαστηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Πλανητικών Εξερευνήσεων (3rd International Planetary Probe Workshop) που έγινε τον Ιούλιο 2005 στην Ανάβυσσο.


Το σύστημα προορίζεται για ρομποτικά εξερευνητικά σκάφη (Probes) καθώς και για τις περιοχές του κελύφους διαστημοπλοίων με τις πιο ακραίες απαιτήσεις. Αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις ενισχυμένων ελαφρών κεραμικών σε συνδυασμό με ειδικά σύνθετα ενισχυμένα πολυμερή που απορροφούν την τεράστια θερμότητα με την ελεγχόμενη εξαέρωσή τους. Το σύστημα μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα σε μορφή πολύ-στρωματικών πλακιδίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ατμοσφαιρικές διεισδύσεις όπως είναι αναγκαίο σε διαστημικές αποστολές επαναφοράς δειγμάτων από άλλους πλανήτες ».

Η επιτυχής εξέλιξη του Hybrid-TPS θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Η παραγωγή των πλακιδίων θα γίνει από ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του θερμο-προστατευτικού συστήματος του Huygens είχε συνολικό κόστος πάνω από 5 εκατομμύρια Ευρώ και ήταν μίας μόνο χρήσης.

Δρ Γεώργιος Βεκίνης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1990 εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας και σε κέντρα ερευνών και πανεπιστήμια στην Νότιο Αφρική και στο Ισραήλ.

Η Δρ Γκαλίνα Ξανθοπούλου είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Εργαστήριο Προηγμένων Κεραμικών από το 1997 όταν ήλθε στην Ελλάδα από την πρώην ΕΣΣΔ. Είναι πρωτεργάτης της μεθόδου SHS για την παραγωγή προηγμένων κεραμικών και καταλυτικών συστημάτων και έχει εργαστεί στην ανάπτυξη προστατευτικών κεραμικών υλικών για ρωσικά διαστημόπλοια.
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 24/2/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004