Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Οι Μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δείχνουν ότι τα επίπεδα PCBs
English Version
 
"Οι Μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δείχνουν ότι τα επίπεδα PCBs"

Οι Μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δείχνουν ότι τα επίπεδα PCBs
του Ελληνικού Γάλακτος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη

Αγία Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2003. Με αφορμή τα χθεσινά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σχετικά με την επιμόλυνση του Ελληνικού γάλακτος με PCBs, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» λειτουργεί, από το 2002, το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (ΕΦΑΜΑΔ). Το Εργαστήριο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και συνεργάζεται με τον ΕΦΕΤ, με στόχο τον έλεγχο των τροφίμων για Διοξίνες σύμφωνα με τον κανονισμό 2375/2001 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΦΑΜΑΔ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλους τους όρους ασφαλείας, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και το μοναδικό στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που διαθέτει τον εξειδικευμένο αναλυτικό εξοπλισμό (φασματογράφο μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας, HRMS) που του παρέχουν τη δυνατότητα απομόνωσης και λεπτομερούς προσδιορισμού διοξινών, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) και παρεμφερών ενώσεων σε διάφορα είδη δειγμάτων όπως τρόφιμα, βιολογικά δείγματα και ζωοτροφές. Η επιστημoνική κατάρτιση και εμπειρία του προσωπικού, καθώς και η απόκτηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας μέσω διεθνών συνεργασιών και διεργαστηριακών προγραμμάτων, αποτελούν εγγύηση για τη ορθή λειτουργία του εργαστηρίου και την αξιοπιστία των αναλύσεων που πραγματοποιεί.

 

Το εργαστήριο διενεργεί αναλύσεις σε τρόφιμα και βιολογικά υγρά με κατάλληλη επεξεργασία του δείγματος και μέτρηση στον φασματογράφο μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS), σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα (US-EPA 1613, US-EPA 1668) και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2002/69/ΕΚ και 2002/70/ΕΚ). Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε διεθνείς Διεργαστηριακούς Ελέγχους ανάλυσης διοξινών και PCBs σε τρόφιμα που οργανώνονται από διεθνείς επίσημους φορείς, είναι μέλος της Ελληνικής Ενωσης Εργαστηρίων (HellasLab), ενώ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξής του στο σύστημα διαπίστευσης εργαστηρίων με βάση  το Διεθνές  και Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ ΙSΟ/ΙΕC 17025.

 

Το ΕΦΑΜΑΔ έχει πραγματοποιήσει άνω των 250 αναλύσεων για τον προσδιορισμό διοξινών και παρεμφερών ενώσεων (PCBs) σε τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, ανθρώπινο μητρικό γάλα και ορό αίματος και συνεργάζεται στενά με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Υπουργείο Ανάπτυξης), την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υγείας (Υπουργείο Γεωργίας), και άλλους δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς.

 

Από τις μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΕΦΑΜΑΔ προκύπτει ότι, τα ελληνικά προϊόντα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη σε περιεκτικότητα σε διοξίνες και PCBs, αλλά είναι χαμηλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώθηκαν στο διεθνές ετήσιο συνέδριο Διοξινών, στην Βοστόνη των ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2003, από τον υπεύθυνο επιστήμονα Δρ. Λεόντιο Λεοντιάδη.

 

Συγκεκριμένα, από τις αναλύσεις στο Ελληνικό γάλα αγελάδας προκύπτει ότι η περιεκτικότητα σε διοξίνες κυμαίνεται από 0,34 έως 0,47 ng/g λίπους WHO-TEQ με μέσο όρο 0,39 ng/g, όταν οι αντίστοιχες τιμές Ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνονται από 0,28 έως 1,33 ng/g. Για τα τοξικά PCBs, οι τιμές του ελληνικού γάλακτος είναι 0,07 έως 0,34 ng/g λίπους WHO-TEQ με μέσο όρο 0,18 ng/g ενώ οι αντίστοιχες τιμές Ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνονται από 0,04 έως 1,16 ng/g. Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι, το Ελληνικό γάλα περιέχει από τα χαμηλότερα επίπεδα διοξινών και PCBs στην Ευρώπη και δεν υπάρχει  κανένας λόγος  ανησυχίας για τον Έλληνα καταναλωτή.

 

Η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΦΑΜΑΔ και η διαρκής ενημέρωσή του στο διεθνές γίγνεσθαι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας από οργανικούς ρύπους,  την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του Βελγίου και την παροχή εγγυητηρίων ποιότητας για τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα του ΕΦΑΜΑΔ στο διαδίκτυο www.rrp.demokritos.gr/ms-dioxin και στο τηλέφωνο 210-5603610, Δρ. Λ. Λεοντιάδης.


Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Καθηγητής Εμμανουήλ Φλωράτος
Ημερομηνία Καταχώρησης: 11/7/2003
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004