Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Θερινό Σχολείο 2006 Ομιλίες ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Πέμπτη 17/7/06
English Version
 
"Θερινό Σχολείο 2006 Ομιλίες ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Πέμπτη 17/7/06"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006
 
Θερινό Σχολείο 2006 Ομιλίες
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Πέμπτη 17/7/06
 
Η δεύτερη εβδομάδα του Θερινού Σχολείου ξεκίνησε με τη διάλεξη του Καθ. Δ. Θεοδώρου (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ) με θέμα "Υπολογιστικές Προσομοιώσεις Πολυμερικών Υλικών". Κατά την ομιλία του, ο κος Θεοδώρου αναφέρθηκε στις τεχνικές προσομοίωσης των υλικών και πως αυτές εξελίχθηκαν κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια από μία αξιοπερίεργη ακαδημαϊκή δραστηριότητα σε εργαλείο πρόρρησης των σχέσεων δομής-ιδιοτήτων-επεξεργασίας-επιδόσεων με μεγάλη σημασία για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και διεργασιών.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Δ. Λουκά (Ινστ. Πυρηνικής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ "Δ") με θέμα "Το κυνήγι του σωματιδίου Higgs και το πείραμα CMS στο CERN". Ο κος Λουκάς αναφέρθηκε στο Δόκιμο Πρότυπο (Standard Model), το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό θεωρητικό πλαίσιο περιγραφής των ηλεκτρομαγνητικών, ασθενών και ισχυρών αλληλεπιδράσεων των σωματιδίων. Παράλληλα μίλησε για το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) που κατασκευάζεται στο CERN και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2007, με τη βοήθεια του οποίου θα πραγματοποιήσουμε νέα πειράματα με συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν κατά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Η τρίτη και τελευταία ομιλία του Γενικού κύκλου δόθηκε από το Δρ. Κ. Γιαννουκάκο, (Ινστ. Ραδιοϊσοτόπων - Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, ΕΚΕΦΕ "Δ") με τίτλο "Από το γονίδιο στη διάγνωση του κληρονομικού καρκίνου". Ο κος Γιαννουκάκος ανεφερε ότι όλες οι μορφές καρκίνου σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με κάποιο γονίδιο, ανεξαρτήτως εάν οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή κληρονομικούς παράγοντες. Ειδικότερα σε ότι αφορά την κληρονομικότητα, αυτή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά σε ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου (περίπου το 20% των περιστατικών).
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 18/7/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004