Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Ημερίδα «Πάμε Δημόκριτο....για live Πείραμα» Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006, Κεντρικό Αμφιθέατρο
English Version
 
"Ημερίδα «Πάμε Δημόκριτο....για live Πείραμα» Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006, Κεντρικό Αμφιθέατρο"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2006
 
Ημερίδα
«Πάμε Δημόκριτο....για live Πείραμα»
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006
Κεντρικό Αμφιθέατρο
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

 

Περισσότεροι από 400 μαθητές από Λύκεια της Περιφέρειας Αττικής αλλά και σχολεία από διάφορους νομούς της χώρας παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" στα πλαίσια του Προγράμματος Ανοιχτές Θύρες με τίτλο "Πάμε Δημόκριτο για...live πείραμα".

Η ημερίδα είχε σκοπό την ενημέρωση καθηγητών και μαθητών θετικής κατεύθυνσης σε επιλεγμένα θέματα επιστήμης και τεχνολογίας και την παρακολούθηση πειραμάτων στο αμφιθέατρο και σε εργαστήρια του Κέντρου. Τα πειράματα στα εργαστήρια μεταδόθηκαν ζωντανά στο αμφιθέατρο μέσω του διαδικτύου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν:

  • Πείραμα μέτρησης της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον Ανηχωικό θάλαμο. Διαπιστώθηκε η ακτινοβολούμενη ισχύς πειραματικών μοντέλων κινητών τηλεφώνων και το πώς η παρουσία του ανθρώπινου σώματος επηρεάζει την ακτινοβολούμενη ισχύ.
  • Πειράματα αιώρησης σωμάτων σε μαγνητικό πεδίο υπεραγώγιμων μαγνητών και έμαθαν τι σημαίνει υπεραγωγιμότητα.
  • Ζωντανή σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN και το πείραμα CAST που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια σκοτεινής ύλης axions και έμαθαν πως γίνεται η εξερεύνηση του Μικρόκοσμου στα πειράματα του επιταχυντή LHC, όπως το πείραμα CMS, για την εύρεση του σωματιδίου Higgs.
  • Πως αναπτύσσονται ραδιοφάρμακα όπως αυτά για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάϊμερ, μοριακά ραδιοφάρμακα και έμαθαν πως γίνεται η διάγνωση ασθενειών στο DNA, στα κύτταρα και στους ιστούς.
  • Πείραμα στην μεθοδολογία ανάπτυξης ηλιακών κυψελίδων για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και έμαθαν τι είναι τα Μικρο-Ηλεκτρο-Μηχανικά συστήματα και που χρησιμοποιούνται, όπως και για την ανάπτυξη αδιάβροχων υφασμάτων με την τεχνολογία υπερυδρόφοβων επιφανειών.

Στα πλαίσια της ημερίδας <<Πάμε Δημόκριτο>> οι μαθητές ενημερώθηκαν επίσης για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (θερμική ηλιακή ενέργεια, ενώ δόθηκε έμφαση και στους τομείς προστασίας του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος από τις αναπτυξιακές δραστηριότητες και τις επιστημονικές καινοτομίες.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ δρ. Δημ. Νιάρχος απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε ότι ο Δημόκριτος αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με την επιστημονική πολυκλαδικότητα του, αφού συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο Φυσική, Χημεία, Μικροηλεκτρονική, Βιολογία, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Επιστήμη Υλικών, Πυρηνική Φυσική και Τεχνολογία, ενώ αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τα επιστημονικά-τεχνολογικά του επιτεύγματα και την ποιότητα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχεται.

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Γιώργος Φανουράκης
Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής
Τηλ. 210 6503525
gfan@inp.demokritos.gr

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 12/12/2006
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004