Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ICRAplus: Αυξημένη προστασία των χρηστών του Διαδικτύου
English Version
 
"ICRAplus: Αυξημένη προστασία των χρηστών του Διαδικτύου "

ΑΘΗΝΑ/ΜΑΔΡΙΤΗ/ΛΟΝΔΙΝΟ/ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 11 Νοεμβρίου 2003. Το Ευρωπαικό έργο SIFT, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για ασφαλέστερο Διαδίκτυο (Safer Internet Action Plan) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματά της 18άμηνης ερευνητικής και αναπτυξιακής προσπάθειάς του, την πλατφόρμα ICRAplus. Η πλατφόρμα αυτή, συνδυάζει τον ευέλικτο καθορισμό απαιτήσεων από τον ίδιο τον χρήστη, με μία ποικιλία από ευφυή προγράμματα φιλτραρίσματος ιστοσελίδων. Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η παροχή απαράμιλλης ευελιξίας και ποικιλίας στους χρήστες του Διαδικτύου.

 

Η πλατφόρμα ICRAplus συνδυάζει φιλτράρισμα βασισμένο σε αυτοχαρακτηρισμούς περιεχομένου όπως αυτοί κωδικοποιήθηκαν από την Internet Content Rating Association (ICRA), έναν διεθνή μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στο Brighton της Βρετανίας, με μία ποικιλία συστημάτων φιλτραρίσματος. Τα συστήματα αυτά βασίζονται σε διαφορετικές τεχνικές, όπως ανάλυση περιεχομένου με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλες βάσεις δεδομένων με διευθύνσεις στο Διαδίκτυο και μεθόδους ανάλυσης εικόνων. Στόχοι αυτού του συνδυασμού είναι το αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα και η προστασία των (ανηλίκων) χρηστών από ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο χωρίς να παραβιάζεται ο σεβασμός της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την ανακοίνωση της διάθεσης του ICRAplus», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICRA, Stephen Balkam. «Είναι ευθύνη μας να δώσουμε το δικαίωμα στους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους όταν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο».

 

Η πλατφόρμα ICRAplus στη βασική της μορφή δεν περιέχει επιπλέον μονάδες φιλτραρίσματος και προσφέρεται χωρίς χρέωση στο Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να συνδέσει κανείς την πλατφόρμα με διάφορα επιπρόσθετα φίλτρα. Ένα τέτοιο πρόσθετο φίλτρο είναι το πρόγραμμα της Ισπανικής εταιρείας OPTENET. Πρόκειται για ένα φίλτρο τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο αναγνωρίζει μία ευρεία γκάμα κατηγοριών περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων της πορνογραφίας, της προβολής χρήσης ναρκωτικών ουσιών και του ρατσισμού.

 

«Για την OPTENET, η διάθεση της ICRAplus απεικονίζει ένα επιπλέον βήμα για την πραγματοποίηση της αποστολής της εταιρίας που είναι η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση της χρήσης του Διαδικτύου σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στην προστασία των παιδιών» είπε η Διευθύντρια Marketing της OPTENET, Natalia Gomez del Pozuelo.

 

Ένα ακόμη προαιρετικό φίλτρο, το FilterX, προσομοιώνει την ανθρώπινη κρίση με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, και έχει εκπαιδευτεί για να ταξινομεί τις ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενο τους όσον αφορά την πορνογραφία. Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους που συνδυάζουν πληροφορίες από το κείμενο, τις εικόνες αλλά και τη δομή μιας ιστοσελίδας, μπορεί να αποφανθεί σε milliseconds και με επιτυχία που αγγίζει το 100% αν μια ιστοσελίδα είναι πορνογραφική ή όχι.

 

«Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει ωριμάσει σε βαθμό που μπορεί να μεταφερθεί από τα ερευνητικά εργαστήρια στην καθημερινή χρήση, παρέχοντας στους χρήστες το δικαίωμα να αντισταθούν στην υπερ-πληροφόρηση» είπε ο Δρ. Κ.Δ. Σπυρόπουλος, Διευθυντής Έρευνας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αθήνα, όπου και έχει αναπτυχθεί το FilterX. «Η ICRAplus συνδυάζοντας τον καθορισμό απαιτήσεων από τον ίδιο τον χρήστη με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

 

¶λλα φίλτρα που συνεργάζονται με την πλατφόρμα ICRAplus είναι αυτά που δημιουργήθηκαν αρχικά για το ICRAfilter (ADL και Kidstation), καθώς και αυτό του Jugendschutzprogram.de, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από την βιομηχανία παραγωγής υλικού για ενήλικες στην Γερμανία, ο οποίος έχει αναπτύξει μία ευρεία βάση δεδομένων με ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου.

 

Την πλατφόρμα ICRAplus και τα φίλτρα που την υποστηρίζουν μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα εγκαταστήσετε στον προσωπικό σας υπολογιστή από τον διαδικτυακό κόμβο της ICRA: http://www.icra.org/icraplus.

 

Επικοινωνία:

 

Phil Archer

Internet Content Rating Association (ICRA)

Tel: +44 1473 434770

Email: phil.archer@icra.org

 

Mary Lou Kenny

Internet Content Rating Association (ICRA) - USA

Tel: +1 202 331 8651

Email: mlkenny@icra.org

 

Ana Luisa Rotta 

OPTENET
Tel:+34 657 97 88 24

Fax: +34 91 357 5433

Email: alrotta@optenet.com

 

Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σπυρόπουλος

Εργ. Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού,

ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”

Τηλ: + 30210 6503196

Φαξ: + 30210 6532175

Email: costass@iit.demokritos.gr

 

 

 

Η κοινοπραξία SIFT

 

Η κοινοπραξία SIFT περιλαμβάνει τους ακόλουθους οργανισμούς:

 

ICRAInternet Content Rating Association, ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την προστασία των ανηλίκων από πιθανά επιβλαβές υλικό στο Διαδίκτυο, με την παράλληλη προστασία της ελευθερίας έκφρασης των δημιουργών περιεχομένου.

 

OPTENET, μια Ισπανική εταιρεία με στόχο τη χρήση του καλύτερου δυνατού λογισμικού για την βελτιστοποίηση της χρήσης του Διαδικτύου για την προστασία των ανηλίκων αλλά και την αποδοτική χρήση του Διαδικτύου σε εταιρικούς χώρους.

 

Tο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” (Internet Content Filtering Group), που έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό για το φιλτράρισμα πορνογραφικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο (FilterX), με την εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών μεθόδων αναγνώρισης πολυμεσικού υλικού. 

 

Η κοινοπραξία εργάστηκε με τη μερική χρηματοδότηση του Safer Internet Action Plan, μιας δράσης της Ευρωπαϊκής κοινότητας που προωθεί την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παράνομο, επιβλαβές και ρατσιστικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

 

Σχετικοί δικτυακοί τόποι:

 

www.sift-platform.org

www.optenet.com

www.iit.demokritos.gr/skel/i-config

www.saferinternet.org

www.icra.org

Ημερομηνία Καταχώρησης: 12/11/2003
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004