Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2007 ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» 9-20/7/2007
English Version
 
"ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2007 ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» 9-20/7/2007"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα 27 Ιουλίου 2007
 
ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2007
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
9-20/7/2007

 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο 2007, που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δ», από 9 έως 20 Ιουλίου. Ο θεσμός του Θ.Σ. αποτελεί μία από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πλαισιώνουν τον κύριο κορμό των δραστηριοτήτων του Κέντρου, οι οποίες είναι η παραγωγή νέας γνώσης, η ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων που απαιτούν τεχνογνωσία υψηλής εξειδίκευσης. Το Θ.Σ απευθύνεται σε πτυχιούχους ή τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και στοχεύει στην ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας στο Κέντρο και σε διεθνές επίπεδο όπως επίσης στην γνωριμία τους με τον θαυμαστό κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας. Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου πραγματοποιούνται διαλέξεις ενταγμένες σε ένα Γενικό Κύκλο, όπου παρουσιάζονται τα γνωστικά πεδία δραστηριότητας του ΕΚΕΦΕ "Δ" με τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις σε κάθε πεδίο, και σε παράλληλους Ειδικούς Κύκλους, όπου παρουσιάζονται πιο εξειδικευμένα θέματα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές στην Ελλάδα.

Την έναρξη των εργασιών του Θ.Σ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι φοιτητές και πτυχιούχοι Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, παρευρέθη ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Δημήτρης Σιούφας. Κατά τον χαιρετισμό του ο κος Σιούφας αναφέρθηκε στην σημασία του Θερινού Σχολείου για την ενημέρωση της σπουδάζουζας νεολαιας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Πάραλληλα τόνισε ότι το "ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι, μάλιστα απόφασή μας να στηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα που θα καθορίζεται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο".

Η τελετή έναρξης συνεχίστηκε με την ομιλία του Αντιπροέδρου του Δ.Σ του ΕΚΕΦΕ "Δ", Δρ. Γ. Παπαβασιλείου. Ο κος Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στους στόχους και τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου, που είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας και έκανε μία σύντομη αναφορά στις σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.

Η εισαγωγική διάλεξη του Θ.Σ δόθηκε από τον Δρ Π. Ραπίδη, Δ/ντή του Ινστ. Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δ». Μέσα από την διαλεξη του με τίτλο «Ο άνθρωπος κοιτάει το Σύμπαν» ο κος Ραπίδης ταξίδεψε το ακροατήριο στο μαγευτικό κόσμο του διαστηματος με εντυπωσιακές αναφορές στη έρευνα που διεξάγεται τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνή χώρο. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δρ. Χ. Τσάμη, Υπεύθυνου Εκπαίδευσης του Κέντρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμό του Θερινού Σχολείου και στις μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΕΦΕ "Δ". Κατά τη διάρκεια των εργασίων του Θ.Σ πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός διαλέξεων σε όλες τις θεματικές περιοχές που καλύπτει το σχολείο. Τις διαλέξεις παρουσίασαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας του ΕΚΕΦΕ «Δ», και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Από τις διαλέξεις στην θεματική ενότητα «Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες» ξεχώρισαν οι ομιλίες των διεθνούς φήμης Ελλήνων φυσικών, Καθ. Ι. Ηλιόπουλου, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και Καθ. Δ. Νανόπουλου, μέλους της Ελληνικής Ακαδημίας Επιστημών και πρόεδρο του ΕΣΕΤ.

Ο κος Ηλιόπουλος στην ομιλία του με θέμα «Καινούργια Φυσική στο Large Hadron Collider», αναφέρθηκε στα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νέο επιταχυντή του CERN και τα οποία αναμένονται να αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το κόσμο μας. Ο κος Ηλιόπουλος ανάφερε ότι «είμαστε στα πρόθυρα μίας επανάστασης στο χώρο της Φυσικής, η οποία θα διαρκέσει μόλις μερικά χρόνια» και ενδέχεται να ανατρέψει την άποψη που έχουμε τόσο για τον σύμπαν όσο και για τους φυσικούς νόμους που το διέπουν.

Στην ομιλία του με τίτλο «Μοντέρνα Κοσμογονία», ο κος Νανόπουλος έκανε μια φαντασμαγορική αναδρομή στην ιστορία του σύμπαντος από την αρχή του χρόνου στη στιγμή της "Μεγάλης Έκρηξης" γνωστής ως Big Bang, έως τις πρόσφατες εκτιμήσεις για την Σκοτεινή Ύλη, που κρατά σταθερό το σύμπαν και την Σκοτεινή Ενέργεια, που επιταχύνει την διαστολή του. Η περιήγηση του κ. Νανόπουλου στον κόσμο της Αστροσωματιδιακής Φυσικής, που μελετά τις διαδικασίες δημιουργίας και εξέλιξης του σύμπαντος, περιέλαβε αναφορές στις δυνατότητες των νέων θεωριών να περιγράψουν τις έως τώρα παρατηρήσεις των διαστημικών και επίγειων πειραμάτων ως επίσης και στις προβλέψεις που αναμένεται να ελεγχθούν στα νέα πειράματα.

Στα πλαίσια της ενότητας «Επιστήμες Ζωής και Βιοτεχνολογία», οι Καθ. C. Scazzocchio (Univ. Paris-Sud, France) που μίλησε για «Aspergillus nidulans as a model organism: from genetics to genomics» και ο Dr. B. Staels (Institute Pasteur de Lille, France) που αναφέρθηκε στην «The family of PPAR transcription factors and their role in human disease», αναφέρθηκαν στην προσπάθεια του ανθρώπου να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της ζωής και να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων ασθενειών.

Ο Καθ. A. Mandelis (Univ. of Toronto, Canada) και η Καθ Γ. Παπαευθυμίου, με τις διαλέξεις τους πάνω σε «Diffusion-Wave science and diagnostic technologies: They Go Where No Light Has Gone Before!» και «Βίο-Εμπνευσμένα Νάνο-Υλικά. Σύνθεση και Εφαρμογές» αντίστοιχα, μύησαν τους συμμετέχοντες στο χώρο των «Προηγμένων Υλικών και της Νανοτεχνολογίας», και στις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται, τόσο στο να αναπτύξουμε νέα εργαλεία παρατήρησης όσο και να αναπτύξουμε νέα υλικά εμπνευσμένοι από την ίδια τη φύση.

Στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, πραγματοποιήθηκαν οι διαλέξεις των Καθ. J. C. Vardaxoglou (Loughborough Univ., UK) που αναφέρθηκε σε "Μetamaterial Structures and their Applications in Mobile Communications", του Καθ. D. J. Parish (Loughborough Univ., UK) με την ομιλία του για «Using Communication Network Performance Measurements», και της Καθ F. S. Makedon (Univ. of Texas at Arlington, USA), η οποία αναφέρθηκε σε «Pervasive Technologies for In-Home Assistive Environments». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις σύγχρονες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και στην αξιοποίησή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ειδικά των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Στη ομιλία του με θέμα «Solar Cells, Photovoltaic Systems and Applications», ο Καθ. E. Stefanakos (Univ. of South Florida, USA), μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι ενεργειακές πηγές και για τις προοπτικές αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Το Θερινό Σχολείο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Εκπαίδευσης, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' και Νεαπόλεως,
15310 Αγία Παρασκευή, Δρ. Χ. Τσάμης
Τηλ: 210 650 3055, Fax:210 651 0384, e-mail:edu.info@admin.demokritos.gr
   
Δείγμα Φωτογραφιών από τo Θερινό Σχολείο
   
   
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 27/7/2007
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004