Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-ΧXΙΙΙ Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών 23-26/9/2007
English Version
 
"ΧXΙΙΙ Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών 23-26/9/2007"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2007
 
ΧXΙΙΙ Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών
23-26/9/2007


Κεντρικό Αμφιθέατρο
ΕΚΕΦΕ «Δ»

 
Το ΧXΙΙΙ Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών πραγματοποιείται από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2007 στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Θα ανακοινωθούν πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα και τρέχουσες εξελίξεις σε αυτό το πεδίο έρευνας από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Η εναρκτήρια πρωινή συνεδρία, Δευτέρα 24/09, 09:00, θα είναι ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό, όπου θα παρουσιασθεί η συμβολή της επιστήμης της συμπυκνωμένης ύλης στην τεχνολογική πρόοδο και επιπτώσεις στην κοινωνία, με έμφαση σε νανοϋλικά για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ιστοσελίδα συνεδρίου: http://www.ims.demokritos.gr/XXIII/

   
Ελληνική Έρευνα και Υψηλή Τεχνολογία:
Επιστήμονες από την Ελλάδα παρουσιάζουν στο κοινό τις βάσεις της εξέλιξης της Υψηλής Τεχνολογίας: Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης - Επιστήμη Υλικών - Νανοϋλικά.

Η εξέλιξη των τεχνολογιών στην Πληροφορική, τις Τηλεπικοινωνίες, τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, την Ιατρική, το Περιβάλλον, τις Μεταφορές και την Διαστημική Έρευνα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Επιστημονική Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών.

Τις τελευταίες δεκαετίες ένας από τους σημαντικότερους χώρους έρευνας στα υλικά είναι αυτός των ημιαγωγών, δηλαδή των υλικών που είναι η καρδιά των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς ανάλογα με τις συνθήκες είναι μονωτές ή αγωγοί του ρεύματος. Σημαντική έρευνα γίνεται σε ημιαγωγούς που περιέχουν άζωτο (νιτρίδια) ή οξυγόνο (οξείδια) αλλά και σε οργανικούς ημιαγωγούς. Φυσικά γίνεται πάντα εντατική έρευνα σε μικροηλεκτρονικές διατάξεις ημιαγωγών για ολοκληρωμένα κυκλώματα. Αναπτύσσονται επίσης με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ένας μεγάλος αριθμός από άλλα νέα υλικά, όπως φωτονικοί κρύσταλλοι, ή βιοϋλικά και βιολογικά μόρια (για εφαρμογές στην Ιατρική), άλλα και μια μεγάλη ποικιλία από υλικά σε νανομετρικές διαστάσεις που εμπίπτουν στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο της νανοτεχνολογίας. (σημ. 1 νανόμετρο ισούται με 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

Παράλληλα γίνονται σημαντικά βήματα στην κατανόηση πιο πολύπλοκων ιδιοτήτων της ύλης, που είναι μεν πολύ σημαντικές αλλά μακριά ακόμα από την τεχνολογική τους αξιοποίηση. Μερικές από αυτές τις ιδιότητες είναι: η υπεραγωγιμότητα υψηλής θερμοκρασίας, οι μαγνητικές συσχετίσεις, τα συμπυκνώματα Bose – Einstein αλλά και το πέρασμα από την κλασική στην κβαντική συμπεριφορά της ύλης καθώς πηγαίνουμε προς νανομετρικές διαστάσεις υλικών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο τεχνολογικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η έντονη πλέον «έλλειψη» ενέργειας. Όλοι αναζητούν νέους τρόπους για παραγωγή, μεταφορά και εξοικονόμηση ενέργειας. Σε συνδυασμό δε με την μόλυνση του περιβάλλοντος από τις συμβατικές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο, πυρηνική ενέργεια), η μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, βιομάζα, αιολική, γεωθερμία, υδρογόνο) καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Η Νανοτεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα, κυρίως με την ανακάλυψη ή βελτίωση υλικών (νανοϋλικών), αλλά και βιομηχανικών διεργασιών. Για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη απόδοση των φωτοβολταϊκών, σε νέες μπαταρίες και κυψελίδες καυσίμου καθώς και στην κατασκευή λιγότερο ενεργοβόρων γραμμών μεταφοράς ενέργειας. Πολλές άλλες γνωστές τεχνολογίες μπορούν επίσης να ωφεληθούν από αυτή: η τεχνολογία των νέων θερμοηλεκτρικών μηχανών, η χρήση καταλυτών για αποθήκευση και εύκολη μετατροπή χημικής ενέργειας σε άλλες μορφές (όπως π.χ. η τεχνολογία υδρογόνου), η βελτίωση των μαλακών και σκληρών μαγνητικών υλικών για αύξηση της απόδοσης γεννητριών ή των μοτέρ. Ακόμη τα νανοϋλικά σε συνδυασμό με υλικά αλλαγής φάσης (οργανικά ή ανόργανα) είναι δυνατόν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε διατάξεις αποθήκευσης θερμότητας. Τέλος η χρήση νανορευστών που έχουν βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες (και ως εκ τούτου βελτιωμένη απαγωγή θερμότητας) μπορεί να βελτιώσει τις μηχανές εσωτερικής καύσεως, αλλά και πληθώρα άλλων μηχανών.

Στα πλαίσια του ΧXΙΙΙ Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", διακεκριμένοι επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα θα αναφερθούν στα παραπάνω θέματα, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις για τη χώρα μας. Η εναρκτήρια πρωινή συνεδρία, την Δευτέρα 24/09 ώρα 09:00, έχει στόχο την ενημέρωση του Ελληνικού κοινού στα παραπάνω ζητήματα, αλλά και την ευαισθητοποίηση του στο σημαντικό θέμα της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης.
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 27/9/2007
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004