Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Δελτία Τύπου-Ερευνητικό δίκτυο Marie-Curie - HEPTools Ετήσιο Συνέδριο
English Version
 
"Ερευνητικό δίκτυο Marie-Curie - HEPTools Ετήσιο Συνέδριο"
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2007
 
Ερευνητικό δίκτυο Marie-Curie - HEPTools
Ετήσιο Συνέδριο

26-27 Νοεμβρίου 2007
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

 
Ο Large Hadron Collider (LHC-CERN) είναι εδώ! Ο επιταχυντής ο οποίος θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε ιδιότητες της ύλης στο θεμελιωδέστερο επίπεδο της, τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2008. Χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα! Ερωτήματα που και σήμερα παραμένουν αναπάντητα, όπως η προέλευση της μάζας, η ενδεχόμενη ενοποίηση όλων των γνωστών αλληλεπιδράσεων συμπεριλαμβα-νομένης της βαρύτητας, η ασυμμετρία ύλης-αντιύλης που παρατηρείται στο σύμπαν, η σύνθεση της σκοτεινής ύλης, η ενδεχόμενη ύπαρξη νέων διαστάσεων πέραν του τετραδιάστατου χωροχρόνου, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

HEPTools: «Tools and Precision Calculations for Physics Discoveries at Colliders», είναι το ερευνητικό δίκτυο Marie-Curie, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλλει από την σκοπιά της θεωρητικής φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στην επιτυχία των επερχόμενων πειραμάτων. Το επιστημονικό πεδίο της ερευνητικής συνεργασίας HEPTools - φαινομενολογία στοιχειωδών σωματιδίων (particle physics phenomenology) - είναι ιστορικά αναγνωρισμένο με πολύ σημαντική προσφορά στο γίγνεσθαι της σύγχρονης σωματιδιακής φυσικής. Βασίζεται στην αμφίδρομη συσχέτιση αφενός της διατύπωσης επακριβών και αξιόπιστων θεωρητικών προβλέψεων με σκοπό την κατανόηση των πειραματικών δεδομένων, και αφετέρου της ανατροφοδότησης των θεωρητικών επεξεργασιών, με κοινό στόχο την παραγωγή νέας γνώσης.

Το δίκτυο με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια Ευρώ, απαρτίζεται από 17 κόμβους, 3 εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ρωσία. Οι ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν προέρχονται από 16 ερευνητικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων των CERN, DESY, PSI, BNL και KEK και 47 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο - 37 εκ των οποίων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής (coordinator) είναι το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προσφέρει διετείς και τριετείς υποτροφίες Marie-Curie για νέους ερευνητές, τόσο στο επίπεδο της διδακτορικής εκπαίδευσης όσο και της μεταδιδακτορικής έρευνας, με σκοπό την διαμόρφωση των επιστημόνων του μέλλοντος.

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» θα φιλοξενηθεί το πρώτο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του δικτύου. Νέες και νέοι, κυρίως, επιστήμονες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα συζητήσουν τις νεώτερες εξελίξεις στο πεδίο της θεωρητικής σωματιδιακής φυσικής, εν όψει του LHC.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα
http://heptools.inp.demokritos.gr/ και http://heptools.inp.demokritos.gr/Indico/

Επικοινωνία

Dr. Costas Papadopoulos
Institute of Nuclear Physics, NCSR "DEMOKRITOS"
Tel-fax: + 30 210 6503438
Email: costas.papadopoulos@cern.ch


 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Νέων Υλικών και Μικροηλεκτρονικής.Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στα ακόλουθα οκτώ Ινστιτούτα: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Ζωή Φλωράτου, τηλ. 210- 650 3002
florzo1@central.demokritos.gr
 
Ημερομηνία Καταχώρησης: 20/11/2007
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000
Σχεδιασμός-Υλοποίηση Net Media Lab Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Αθήνα 2004