Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Αρχική Σελίδα-Υποδομές-Ανάπτυξη
English Version

Υποδομές-Ανάπτυξη
Το Κέντρο διαθέτει ερευνητική υποδομή και οργανωμένα εργαστήρια, με επιστημονικά όργανα υψηλής τεχνολογίας, άρτια εξοπλισμένη και ενημερωμένη βιβλιοθήκη, το πρώτο υπερυπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα, τεχνική υποστήριξη και πρωτοποριακές τεχνολογίες, εργαστήρια παροχής υπηρεσιών εθνικής σημασίας (ερευνητικός αντιδραστήρας, επιταχυντής TANDEM), ενώ ανέπτυξε το πρώτο δίκτυο service provider στη χώρα μας, το ΑΡΙΑΔΝΗ.
Η πολυμορφία των δραστηριοτήτων του Κέντρου, οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε διεθνές επίπεδο, καθώς και με βιομηχανικούς φορείς στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, εξασφαλίζουν τη συνεχή δυναμική πορεία του Κέντρου και το οδηγούν σε νέες μορφές ανάπτυξης.
Σημαντικό αναπτυξιακό έργο αποτελεί το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής (ΤΠΑ) «Λεύκιππος», που ήδη λειτουργεί πιλοτικά από το 1992 σε ένα χώρο 340 τ.μ. Από τις θερμοκοιτίδες του ΤΠΑ έχουν περάσει, μέχρι σήμερα, αρκετές μικρές εταιρίες έρευνας και τεχνολογίας, οι οποίες, στη συνέχεια, «ενηλικιώθηκαν» και βγήκαν στον ανοιχτό ανταγωνισμό, διατηρώντας πάντα τη συνεργασίας τους με το Πάρκο. Το δεύτερο και μεγαλύτερο κτίριο του ΤΠΑ, έκτασης 1.750 τ.μ., πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μετά την κατάθεση και έγκριση της πρότασης στο πρόγραμμα της ΓΓΕΤ «ΕΛΕΥΘΟ».
Η πιστοποίηση των εξειδικευμένων εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών έχει ήδη δρομολογηθεί και αποτελεί το δεύτερο άξονα δράσης στην αναπτυξιακή πολιτική του ΕΚΕΦΕ «Δ» στα ερχόμενα χρόνια.
Πρωτοποριακές ιδέες που γεννιούνται στο Κέντρο και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία εταιριών spin off. Μέχρι σήμερα, 30 προτάσεις έχουν ήδη περάσει από τη φάση ΠΡΑΞΕ Α, ενώ εξετάζονται δυνατότητες συμμετοχής στο ΠΡΑΞΕ Β.
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
153 10 - Αγία Παρασκευή Αττικής Τ.Θ 60228 Τηλεφωνικό Κέντρο 210 - 650 3000